geschreven door Katarzyna Moson, Marta Skrzyszowska en Lukasz Sobieraj

De zomercursus begon op 29 juli met het avondeten waarbij mensen elkaar konden leren kennen. Op maandag en dinsdag hadden wij colleges aan de Universiteit in Gent. Bovendien zijn we naar de Grote Markt en het stadhuis geweest. Daar hadden we een welkomstdrankje met de burgemeester. De volgende dagen waren heel druk maar toch wel leuk. Op woensdag gingen we naar Den Haag. Daar konden we  de Koninklijke Bibliotheek bezoeken. Het meest interessant waren de archivalia met alle soorten oude en nieuwe boeken. Later was er een lunchpauze en daarna hadden de studenten vrij. We besloten om het Mauritshuis te bezoeken, waarin geweldige collecties van Nederlandse en Vlaamse schilders verzameld worden.

De volgende dag ‘ s morgens hadden we colleges over tolken en vertalen en daarna gingen we samen naar het Centraal Station in Gent om in de richting van Brussel te vertrekken. Wat een mooie stad! Zoals het in ons boek voor eerstejaarsstudenten ‘Vanzelfsprekend’ geschreven is: ‘Brussel is geen stad en geen land. Brussel is gewoon Brussel J’. Het kernpunt van ons uitstapje was een lezing bij de VRT over audiovisuele vertalingen. De man van de afdeling ProVO / Programmabewerking, Vertalen en Ondertiteling liet ons diverse manieren van ondertiteling zien.

Op vrijdag hadden we colleges vanaf 9 tot 12 en dan gingen we samen, zoals altijd J, lunchen in De Brug. Daar hebben we verschillende Belgische gerechten gegeten, zoals spaghetti J. Na de lunch hadden we een workshops met Michele Hutchison, die als uitgever en vertaler in Groot Brittannië werkt. We bezochten ook de ‘Standaard Boekhandel’ om de Nederlandse literatuur beter te leren kennen. ‘ S avonds gingen we samen met andere studenten een typisch Belgisch biertje drinken. Daarna kwamen de gastgezinnen naar studentenhuis Uppsala om de studenten op te halen. Het was een prachtige avond met heerlijk eten en een gezellige sfeer. We hopen dat de volgende dagen ook zo leuk zal zijn.

 

 

Advertenties