Geschreven door Klaudia Halikowska en Matthieu Raynaud

Hallo allemaal! We zijn deelnemers van de Taalunie Zomercursus Nederlands: taal, cultuur en beroep. Het programma van de cursus werd zo geconstrueerd dat we een kans hebben gekregen om Den Haag te bezoeken. De deelnemers van de zomercursus konden tussen 4 trajecten kiezen. We zijn echt blij dat we deelnemen in het traject Zakelijk en literair vertalen. Dat heeft ons de mogelijk gegeven om naar Den Haag te gaan en het Koninklijke Bibliotheek te bezoeken. Daarna kregen we een beetje vrije tijd die we besteden aan het bezoek bij Mauritshuis. Het is een museum dat een grote collectie van schilderijen uit de Gouden Eeuw bewaart.

De officiële naam van het museum is het Koninklijk Kabinet van Schilderijen Mauritshuis. Het gebouw werd in de 17de eeuw voor Johan Maurits van Nassau-Siegen opgebouwd en oorspronkelijk functioneerde het als een stadpaleis. Sinds 1822 bevindt daar zich een museum.

De bekendste meesterwerken die de bezoekers kunnen bewonderen, zijn, onder anderen, Het meisje met de parel van Johannes Vermeer, De anatomische les van Dr. Nicolaes Tulp van Rembrandt (het museum bewaart ook zijn zelfportretten) en De stier van Paulus Potter.

Het museum maakte een grote indruk op ons. We hebben zeldzaam de mogelijkheid om meesterwerken van kunstenaars uit de Lage Landen te bewonderen. We hadden wel foto’s van sommige schilderijen gezien, maar het voelt eigenlijk anders om ze echt te bekijken. We kunnen elk penseelstreek zien! Het was en bijzondere ervaring die we nooit zullen vergeten.

Elke plek die je bezoek heeft zijn voordelen en nadelen. Ontegenzeggelijk hadden we een bijzondere kans om met de kunst om te gaan, maar helaas waren er ook aspecten die we minder leuk vonden. Het museum is heel druk en te klein voor zo veel bezoekers. Bovendien, gedragen sommige klanten zich ongeschikt; ze maken te veel lawaai en nemen hopen foto’s.

We zijn echt dankbaar om het Mauritshuis te kunnen zien!

Advertenties