geschreven door Laura Meyer

Men zal misschien denken dat dat heel ver van Zuid-Afrika is.

Maar is dat ver? Of is alles vandaag heel dicht naast elkaar? Misschien zullen mensen deze blog beginnen te lezen omdat ze benieuwd zijn naar de Gentse ervaringen van iemand uit een andere continent, uit een andere halfrond. Maar ik weet niet of ik antwoorden heb, en terwijl ik nu nog hier ben, voel ik me zo overweldigd.

Europa – dit is waar het gebeurt, niet waar? Wat een gigantisch land; hoe groot, hoe zwaar, onder jaren en jaren van weelderige, onstuimige geschiedenis. De koele kathedralen, de gezellige kasseistraten, de geplaveide pleinen, de klokkentorens, de straatmuzikanten met dreadlocks, mannen in pakken die belangrijke beslissingen maken, nachtclubs, fonteinen, commissies, parlementen, partijen, tolerantie, liberaliteit, recycling – dat is Europa, niet waar? Ik las onlangs Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst, en dat verduidelijkt misschien mijn afschuwelijke bevlieging om nu lyrisch over dit alles te willen schrijven. Godverdomse dagen vertelt het belachelijke, en meestal weerzinwekkende, verhaal van het mensdom, vanaf het moment dat de slijmerige proto-mens uit de oceaan-soep kroop, tot de dag toen hij zich met blijdschap realiseerde dat hij hemzelf met kernbommen kan uitwissen. Dit boek riep bij mij vragen op over de aard en de belangrijkheid, of onbelangrijkheid, van de geschiedenis. Ik zag meteen de maatschappij als één groot, wriemelend ding, als een mierennest, als een grote, eeuwenoude rommeltje. Zijn alle landen hetzelfde? We hebben andere dingen, andere straten, andere problemen, andere afschuwelijkheden, andere schoonheden, maar ik vermoed dat de mensen dezelfde zijn. Alleen maar wat anders, heel anders. Dezelfde maar anders, dus, zie je?

Ik was bij het Escher museum in Den Haag – is het een vis of een vogel? Wanneer wordt de vis een vogel? Ze passen precies in elkaar met contactoppervlakten en aaneenschakelingen, zoals in een puzzel, maar het is verwarrend en de dimensies zijn verwrongen. Moeilijk om uit te maken. Waar zijn de grenzen?

meyer