geschreven door Krisztina Gracza en Ada Zaręba

Ben je een toekomstige zomercursist die naar Gent komt? Vergeet deze dingen niet mee te nemen:

VPN-kabel: Weliswaar leven we in de 21ste eeuw, toch is Gent nog steeds een historische stad. In alle opzichten. Je zal hier de geschiedenis overal voelen. Ook in je kamer in de home. Je hebt namelijk geen draadloze verbinding met de virtuele wereld, daarvoor moet je voor je eigen internetkabel zorgen.

ada

Waaier: De Lage Landen zijn beroemd door hun regenachtige weersomstandigheden en nu ook voor hun onverwachte, tropische klimaat. Om kort te gaan, het is niet gek als je drie keer per dag doucht. Maar voor tijdens de lessen en de lezingen moet je voor je eigen waaier zorgen, anders is de kans groot dat je gaat smelten. Ook docenten kunnen daar niet zo goed tegen, toch Jorien?

ada 2

Vlaamse ‘gespreksolie’: Je gaat ongetwijfeld de weg kwijtraken in de stad of je gaat een gezellige vrijdagavond doorbrengen bij je gastgezin. Bij zulke gelegenheden komt het goed van pas als je een beetje Vlaams kunt spreken. Begin je zin dan altijd met ‘allez’ of ‘amai’. Daarna zet je alle mogelijke woorden in een diminutief met de Vlaamse –ke of –ske. Bijvoorbeeld: ‘Allez manneke, zeg eens efkes, we zijn hier voor een dagske uit en nu al het wegske kwijt. Weet ge waar hier een parkske is met een fijn terraske voor een pintje? Ze zouden het echt vree wijs vinden!’

ada3

Flesopener: Een ding moet je onthouden: het Belgische bier is niet alleen lekker maar ook sterk! Niet alleen dat je heeeeel voorzichtig moet zijn aan de rand van de grachten als je een paar pilskes al naar binnen hebt gewerkt, maar je moet je er ook van bewust zijn dat de kroonkurk heel dicht aan de fles zit. Kortom, vergeet je flesopener niet!

ada4

Stevige schoenen: De zomercursus van Gent is geen modeshow. Je mag uiteraard je nieuwe jurk meenemen, maar hou er rekening mee dat je de daarbij passende mooie hakken niet tijdens de zomercursus kunt gaan dragen. Je gaat namelijk overal naartoe te voet en dat loopt niet zo goed op hakken … tip tip tip shit!

ada5

Zakdoekjes: Er zijn zo veel leuke uitstapjes en boeiende activiteiten dat je niet eens gaat merken hoe snel de tijd voorblij vliegt. En dan sta je op het station van Gent-St. Pieters met tranen in je ogen afscheid te nemen van je leuke vrienden en lieve docenten: het is wel handig als je dan een pakske zakdoekskes bij je hebt.

Veel plezier!

 

Advertenties