geschreven door Sabine Locika, Aletta Simpson en Alina Kulida

Wij zijn een deel van het traject Kunst en Literatuur. We hebben heel veel over de verschillen tussen oude kunst en moderne kunst nagedacht. Ook het verschil tussen het MSK (Museum voor de Schone Kunsten) en het S.M.A.K. (Stedelijk Museum voor Actuele Kunst)We hebben verschillende opinies over deze richtingen.

Tijdens de eerste week van de Taalunie Zomercursus hadden we de mogelijkheid om het MSK te bezoeken. Ik, Sabine Locika, vond deze rondleiding het leukste omdat we zo veel schilderijen van wereldberoemde kunstenaars konden  zien. Peter Paul Rubens, James Ensor, Pieter II Brueghel zijn alleen enkele van de kunstenaars wier schilderijen daar hangen. Volgens mij was het een verrassing om Rubens’ “Franciskus van Assist ontvangt de stigmata” in Gent te zien.  Ook “De baden in Oostende” van James Ensor was voor mij een mooie ontdekking in de wereld van Belgische kunst. In het MSK konden we ook enkele voorbeelden van moderne kunst vinden. Dat vond ik een goed idee om verschillende typen van kunsten samen te brengen op een plaats. Gent is mooi omdat het beide kunst richtingen verwelkomt en samen zet.

Ik, Aletta Simpson, denk dat de oude kunst meer esthetisch is. Het is indrukwekkend, maar ook intimiderend. De moderne kunst is niet zo mooi, maar het wil ook niet mooi zijn. Het wil vrij zijn. Voor mij is het grootste verschil tussen de twee vormen van kunst mijn reactie erop. Als ik naar de kunst in het MSK kijk voel ik me niet waardig om ook te creëren. Als ik kijk naar de kunst in de S.M.A.K. voel ik me geinspireerd, omdat de concepte ingewikkeld  zijn, maar de kunst soms niet. Het S.M.A.K. is heel erg vrij en vriendelijk tegenover mensen die ook willen creëren, omdat de nadruk licht op creëren, niet op perfectionisme. Ik werd dus ook geinspireerd om te creëren, of te schetsen. Deze schetsen zijn door kunst in het MSK geinspireerd:

Ik heet Alina Kulida. Na de rondleiding had ik veel woorden en zinnen in mijn hoofd die eindelijk op papier verschenen:

mijn klok loopt nu een uur vroeger
de tijd gaat helemaal anders
de lucht is zo vol van inspiratie
zodat ik het soms wil betasten
mijn favoriete helden zijn hier, bij mij
op de bladzijden van manuscripten
op de muren, in de oude stenen
ze zullen mijn hart nooit meer verlaten
G een kwaad, geen gevechten op straat
E n ik heb het gevoel dat ik
N ooit meer slapen zal
T erwijl ik die schoonheid zie.
Advertenties