Voor het eerst was ik er een beetje bang voor dat er zo veel studenten uit de hele wereld zullen zijn. Ik was er niet zeker van of mijn taalkennis hoog genoeg is, maar snel bleek het eruit dat mijn angsten overbodig waren. Hier is iedereen echt aardig en het maakt niet zo veel eruit dat we taalfouten maken. We praten de hele dag Nederlands met elkaar en zo kunnen we onze taalvaardigheden heel gemakkelijk ontwikkelen.

Al op de eerste dag hadden we een goede kans om elkaar te leren kennen, we konden aan een kennismakingsetentje deelnemen in Würst. Tijdens het eten hadden we tijd om met nieuwe mensen te praten dat een goede fundament van onze nieuwe vriendschappen was. Na deze avond gingen we naar de colleges al rustig omdat we elkaar al een beetje kenden.

De mensen uit ruim dertig landen konden uit vier trajecten kiezen: media en politiek, cultuur en literatuur, zakelijk en literair vertalen, taalkunde en didactiek. Alle trajecten werden begeleid door twee aardige docenten. Ze zorgden ervoor dat we met nog meer studenten in contact konden komen omdat we de oefeningen altijd in nieuwe groepen konden uitvoeren. We konden bv. een redactie vormen of een politieke partij. Ik vond de mogelijkheid superleuk dat we over de verschillende thema’s altijd met iemand anders konden spreken.

De nieuwe vriendschappen konden ‘s avonds verdiept worden in de cafeetjes of aan de grachten, naast een lekker biertje en tijdens de uitstapjes naar Den Haag en Brussel.

Ik ben heel blij dat ik de mogelijkheid kreeg om hier in Vlaanderen een cursus te kunnen volgen. Het was de eerste keer dat ik in België was en ik hoop dat ik nog zal terugkeren, misschien met mijn nieuwe vrienden.

(Karolina Brzeżawska, Marta Piasecka, Maja Szucs)

Advertenties