Ook bij “Het Belang van Limburg” liepen zomercursusstudenten stage. Hieronder leest u het gepubliceerde artikel over hun ervaringen.

Poolse en Tjechische studenten ontdekken het nieuwe C-Mine

Genk – Twee Poolse en één Tjechische studente hebben dinsdag 16 augustus een bezoek gebracht aan C-Mine. Ze waren in Limburg op uitnodiging van de Taalunie.

Ze zagen er de evolutie van het mijnverleden naar de toekomst. Bij de redactie van deze krant penden zij hun ervaringen neer. In het Nederlands wel te verstaan! Zie hier hun integrale tekst.

stageBVL
Foto: Johny Put

Maandag 8 augustus begon in Gent de 61ste Taalunie Zomercursus Nederlandse taal, cultuur en beroep. Meer dan 100 studenten uit 26 landen hielden zich bezig met allerlei activiteiten met betrekking tot de Nederlandse taal en cultuur. Vanaf dit jaar wordt de vorm van de cursus een beetje veranderd, namelijk dat de zomercursus verrijkt is door een stage bij diverse Nederlandse en Vlaamse bedrijven. Onder andere is de redactie van Het Belang van Limburg één van de stageplekken, waar 3 studenten uit Tsjechië en Polen te gast zijn geweest. Op dinsdag 16 augustus hebben Monika (Tsjechië), Magdalena (Polen) en Matylda (Polen) kennis gemaakt met de redacteurs en hun dagelijkse taken. Tot hun grote verrassing waren ze voor een rondleiding in C-Mine in Genk uitgenodigd om er de enorme verandering van het verleden naar de toekomst te kunnen bekijken. De voormalige steenkoolmijn, die gesloten werd in 1988, is nu een bijzonder ontwikkelingsproject geworden. C-Mine laat zien hoe het verlaten gebouw goed voor een betere toekomst kan worden gebruikt. Naast een vrij grote bioscoop (Euroscoop), kunstscholen en cultuurcentrum zijn er nog andere kleinere vestigingen gesticht, waar ondernemers aan projecten vooral uit de creatieve sector werken die bevorderend zijn voor onze maatschappij. Studentes gaan met elkaar akkoord, zo’n stage hadden ze niet verwacht. Aldus de cursisten: ‘Het is een geweldige ervaring en kans om Vlaamse initiatieven te ontdekken, die als inspiratiebron beschouwd kunnen worden. En Johnny Put (fieldmanager van HBVL), onze stage coördinator heeft er voor gezorgd, dat we niet alleen de bedrijfswereld hebben kunnen leren kennen, maar ook hoe de andere instellingen in regio Limburg werken aan de toekomst. Dankzij hem hebben we heel invloedrijke personages ontmoet, zoals Ivo Vandekerckhove (hoofdredacteur van HBVL) en Peter Vandeurzen, die een heel interessante rondleiding binnen C-Mine heeft gegeven. Toevallig liepen we zelfs Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen tegen het lijf. Met hem mochten we op de foto.‘

Bron: http://www.hbvl.be/cnt/dmf20160817_02427759/poolse-en-tjechische-studenten-ontdekken-het-nieuwe-c-mine

 

Advertenties