Tijdens de zomercursus is er altijd een avond voor de studenten om de Vlaamse cultuur en mensen te leren kennen. Ze zijn een avond op bezoek bij een gastgezin om samen te eten en een leuke avond te hebben. Dat is een prachtige mogelijkheid voor de studenten: Ze praten met echte Vlamingen, krijgen een idee van het familie leven in Vlaanderen en kunnen de vreemde taal in een alledaagse situatie gebruiken. Dat is altijd een goede ervaring voor de studenten. Maar ook het gastgezin wint van het leuke gesprek over onbekende culturen en landen, over zijn eigene taal en het dagelijks leven in Vlaanderen vanuit buitenlandse perspectief. Het gastgezin moet helemaal geen driegangenmenu voorbereiden alleen maar mee twee of drie jonge studenten een rustige avond doorbrengen.

Kennismaken met nieuwe talen
Op vrijdagavond heb ik een leuk bezoek in het gastgezin meegemaakt. Ik vond deze afspraak heel interessant, omdat ik een kans kreeg om variaties in de taal en de cultuur van de Lage Landen te zien. Ik kon de verschillen tussen het taalgebruik van onze docenten en het gastgezin zien: de uitspraak was anders, tempo van het spreken en ook de woordenschat. Ik kon de omgangstaal horen, die mensen tijdens hun dagelijks leven gebruiken . Bovendien zag ik een aparte manier van communicatie tussen de familieleden. Mijn taalkennis wordt door deze ervaring verbreed.
(Natalia uit Polen)

Vriendschap
Mijn docent zei eens tegen mij: De Vlamingen zijn een gesloten volk en het is moeilijk hun goed te leren kennen.
De avond in het gastgezin heeft mij het tegendeel getoond waarover ik heel erg blij ben! De hele sfeer in mijn gastfamilie was zo open en hartelijk dat ik me gelijk ongelofelijk welkom voelde. Wij maakten zelf gemaakte pizza samen en kwamen al erg snel in het gesprek: over ons land, de taal, de gewoontes en ook over moeilijkheden voor vreemde taal leerders. Aan het einde van deze gezellige avond gaf ons het gastgezin een klein kaartje met hun dank en hun adres en zeiden dat we altijd welkom zijn als we weer in België zouden zijn. Dit vond ik een heel mooie manier om de avond af te sluiten, want ik zou het echt mooi vinden om met mijn gastgezin in contact te blijven. Om de avond in één woord samen te vatten zou ik daarom het woord vriendschap kiezen.
(Mareike uit Duitsland)

Prachtige sfeer
Na slechts 10 minuten was ik meteen verkocht. We worden met een papiertje ontvangen waarop “welcom” in elke taal vertaald werd. Verder kan ik er niets meer over zeggen behalve het feit dat het echt gezellig is geweest. In het gezelschap van de kinderen hebben we dan over alles verteld: het verschil tussen de Poolse en Vlaamse bier, de passie die de Chinezen voor karaoke hebben, het contrast tussen de rustigheid waarop Vlaanderen trots is en de drukte van Boekarest enz. Ten slotte duurde het slechts een paar uur en een reis naar Brugge om kennis met de Vlaamse hartelijkheid te maken en daar verbouwereerd door te worden.
(Marian uit Roemenië)
Tips voor gastgezinnen

● Maak u niet te veel zorgen met het eten, het avondeten hoeft geen achtgangen diner te zijn. Een typische Vlaamse maaltijd of iets gewoon populair zal goed zijn.
● Doe maar gewoon. We willen met het gewone leven van een Vlaams gezin kennismaken.
● Samen koken is leuk als het in uw plan past.
● Je kan ons ook met de afwas laten helpen.
● Stuur uw kindjes niet te vroeg naar bed. Voor hen is dat net zo bijzonder als voor ons. Met hen te spelen is voor ons misschien ook leuk.
● Wees niet bang om vragen te stellen. Voor ons is dat ook helemaal nieuw en we zijn gelukkig om met u te kunnen praten.

Advertenties