114 studenten; 30 landen; meer dan 20 verschillende talen; vele verschillende culturen; een gemeenschappelijkheid het Nederlands.

De eerste week is nu afgelopen en wij hebben vele ervaringen gekregen met de hele groep of in de verschillende trajecten.

Op maandag hebben wij elkaar bij een lekker ontbijt leren kennen.

Traject 1: In de eerste traject hebben wij het over media, cultuur en diplomatie gehad.  Wij hebben geleerd een interview en een nieuwsbericht te schrijven. Bovendien hebben wij de geschiedenis van de EU leren kennen en een lezing over Interculturele communicatie gehoord.

Traject 2: In het tweede traject “ Kunst, cultuur en literatuur” maakten we kennis met de Vlaamse en Nederlandse jeugdliteratuur en filmen. Onze docenten waren Jaap Faber en Tom de Moor, we hebben ook drie workshops over de moderne Kunst in Nederland in België, over poëzie en over Interculturele communicatie gehad. Dat was een interessant en nuttige week, we hebben een aantal musea bezocht en hebben verschillende films gekeken.

Traject 3: In traject 3 waren we met vertalen en bedrijfsleven bezig. In de workshops hebben we nuttige dingen over het bedrijfsleven geleerd en daarnaast hebben we een fragment van het kinderboekje van Joke van Leeuwen in onze moedertalen vertaald. Deze vertaling hebben we in een kort toneelstukje verwerkt dat later op de slotavond wordt uitgevoerd. De gastsprekers hebben ons veel praktische en nuttige dingen verteld. De eerste week van de cursus was een goede voorbereiding voor de praktijk op de stages.

Traject 4: De studenten van Traject 4: Taalkunde, Literatuurwetenschap en Didactiek hebben van echt interactieve lessen genoten. Dankzij een volledige immersie hebben we een uitzonderlijke kans om onze docentenrol uit te oefenen. Bovendien hadden we heel verschillende workshops zoals: ERK en lesmateriaal, Gaming in het onderwijs, Corpora in taalkundeonderzoek en interculturele communicatie.

Op dinsdag werden wij door de stad Gent begroet en hebben een mooie rondleiding door het centrum van Gent gedaan. Het hoogtepunt op woensdag was een gezellige auteurslezing met de bekende auteur Joke van Leeuwen.  Bovendien hebben we op vrijdag een heel gezellige avond in een gastgezin gehad. Lekker eten, interessante gespreken en gastvrije Gentenaars. Op zaterdag hebben wij een uitstapje naar Den Haag gedaan. In den Haag hebben wij de Tweede Kamer bezocht en ook zij we in het Letterkundig museum geweest.

Maar het mooiste en meest belangrijkste feit was dat wij de mogelijkheid hadden om studenten uit verschillende landen en culturen te leren kennen.

Franziska Resing;

Anastasia Tjernikina;

José María Toro Piqueras;

Michaela Zarecka

Advertenties