Uit verschillende landen zijn 114 studenten op zondag naar Gent gekomen. We zijn ook de deel van deze internationale groep en delen dezelfde passie: Nederlands. De cursus is zo intensief, daarom is deze tekst alleen een overzichtje over onze heel drukke, maar leerrijke week.

Het begin was niet zo makkelijk… Vele van ons hadden een jetlag– stel je voor dat jij na de twintig uur lang reis om 4 uur ’s ochtend in IST (Indische standaardtijd) moet gaan slapen. En de andere probleem was dat enkele in de verkeerde bus ingestapt en aan de andere kant van Gent uitgestapt zijn.

Alle deze problemen waren op volgende dag vergeten, want we zijn ontvangen door de cursusleiders met open armen… en een heel lekkere ontbijt. Maar het was ook de eerste dag van onze trajecten: 4 verschillende onderwerpen.

Elke dag hebben wij een workshop gehad. Elke dag workshops en les van 9 tot 16 uur. Heel intensief! De workshop, die wij samen hebben gehad, was van Sibo Kanobana. Interculturele communicatie – een thema, dat ons elke dag bezighoudt, omdat we in internationale omgeving meer sensibel zijn. Bovendien waren workshops voor elke traject anders. We krijgen niet alleen informatie van onze docenten, maar ook van gastsprekers. Verschillende experts: journalisten, professoren, kunstexperts.

Met hulp van alle lessen en workshops, waar onder meer vertaalsters ook cursussen gaven, konden de student van traject 3 een overzicht over de vertaalsterwereld krijgen: Petra Couvée, slaviste en lector Nederlands aan de Universiteit van Sint-Petersburg, zorgde ervoor, dat de studenten onledig hielden met de problemen die bij het vertalen voorkomen.

Gent was voor ons een vreemde stad en iedereen was nieuwsgierig om dit niet zo bekende plek te ontdekken. In de Gentse stadhuis zijn we ontvangen door de schepen. Daarom waren wij zo blij, dat wij een rondleiding hebben gehad.

De auteur en performer Joke van Leeuwen was een van de hoogtepunten in de zomercursus. Haar verhalen waren voor elke persoon bijzonder interessant. Met haar kinderboeken heeft zij een gevoel van onze kleutertijd terug in ons gebracht. De medecursisten van het derde traject hebben teksten uit haar boek naar hun eigen moedertaal vertaald.

Op zaterdag waren wij ook in Nederland. Den Haag was de stad, dat wij met hulp van het Huis van de Democratie hebben bezoekt. De Parlementsgebouwen, het Letterkundige Museum en de rondleiding waren de stonden in de plan.

VANESSA KONRAD
MANJARI MISHRA
ALESSIO MONTEMURRO
DAWID ROLA

 

Advertenties